Казкотерапія — один з унікальних напрямів, що наше видавництво почало розвивати одним із перших в Україні. Казки для дітей — це не тільки захоплива подорож у світ вигаданих персонажів. Через казки діти здобувають свої перші знання про життя.

Саме тому через казки можна навчати дитину коригувати поведінку та розвивати її. Ось список найкращих книг з казкотерапії, що стануть вашими незамінними помічниками у вихованні.

1. Аліна Руденко «Ігри і казки, які лікують». У книзі ви знайдете детальний опис 11 звичок у дітей, кожну з яких розписано в таких аспектах:

  • причини такої поведінки;
  • висновок психолога;
  • питання для аналізування власної поведінки батьків;
  • ігри і казки, що допоможуть упоратись з дитячою звичкою;
  • рекомендації батькам.

Читаючи разом із мамою казку, обговорюючи її, дитина бачить ситуації та книжкових героїв. А для мами є інструменти, що допоможуть надалі уникнути таких ситуацій. Книжка має яскраві та гарні ілюстрації, тому читання книжки разом перетвориться на справжнє задоволення! Книгу можна читати замість звичайних казок на ніч, читати просто вдень або коли виникає конкретна ситуація.

2. Галина Буділова «Хто вкрав у зебри смужки? Чарівні казки з терапевтичним ефектом». Книга «Хто вкрав у зебри смужки?» — це:

  • 4 авторські казки із терапевтичним ефектом;
  • 11 тем, що можна обговорювати із дитиною;
  • чимала кількість практичних порад від сімейного психолога;
  • акварельні ілюстрації, що роблять процес спільного читання ще цікавішим та захопливішим!

ПЕРЕД кожною казкою наведено перелік тем, на які можна поговорити із дитиною, також коментарі сімейного психолога, як краще обговорити конкретну тему.

ПІСЛЯ кожної казки ви знайдете запитання для обговорення і творчі завдання для малюка, дібрані для кращого розуміння висвітленої теми.

3. Разіда Ткач «50 цілющих казок для дітей». Автор розкриває технологію написання терапевтичних казок, чітко і змістовно описує специфіку казкотерапії психосоматичних захворювань і поведінкових проблем, ділиться випадками з практики і пропонує приклади терапевтичних казок.

4. Світлана Єфременкова «Казки про те, як навчитися бути щасливим». Хочемо ми цього чи ні, а ми впливаємо на наших дітей більше, ніж, можливо, нам хотілося б. Від самого народження діти бачать наше життя і вбирають у себе його як сценарій. Чому б не зробити його щасливим? Особливість цієї книжки в тому, що вона написана водночас і для батьків, і для дітей:

  • перед кожною казкою для дітей є матеріал для батьків, що допомагає комплексно розглядати кожну тему;
  • наведено чіткий алгоритм упровадження методики спільного виховання;
  • охоплено три основні сфери життя: здоров’я, стосунки, особистість.

За допомогою порад цієї книги батьки демонструватимуть дитині якісні моделі поведінки і приклад щасливого життя. Чому б не розпочати просто зараз?

5. Хухлаєва Ольга Володимирівна, Хухлаєв Олег Євгенович «Лабіринт душі. Терапевтичні казки». У книзі наведено терапевтичні казки, призначені для психологічної допомоги дітям від 3 до 15 років. Терапевтичні казкові історії, написані спеціально для дітей і орієнтовані на конкретні проблеми, — це розмова з дитиною про психологічні труднощі його власною мовою. Такі історії допомагають дітям знаходити вихід зі складних ситуацій, витримувати будь-які удари долі; з їхньою допомогою дорослий може краще зрозуміти дитину, стати їй ближче. 

Казкотерапія — це один із найкращих способів порозумітися з дитиною та виховувати без криків та скандалів. Якщо ви його ще не спробували — поспішайте практикувати!