У сучасних жінок, які прагнуть реалізуватися у професіональній діяльності, неминуче постає питання: з ким залишати дитину? Няня видається ідеальним варіантом для малюка молодшого дошкільного віку, бо забезпечує індивідуальний та професійний підхід. Гарна няня стає майже членом сім’ї, їй ви довіряєте найдорогоцінніше — дитину. Щоб не потрапити у халепу та обрати гідну людину на цю кандидатуру, дотримуйте наведених нижче правил з практичного досвіду матусь.

1. Ключові навички

Необхідно визначитися з навичками, що повинна мати няня. Перелік умінь залежить від віку дитини:

ü Для немовляти потрібна няня, яка в першу чергу якнайкраще забезпечить фізичні потреби: годування, купання, сон тощо. Це може бути жінка з профільною медичною освітою чи власними дітьми, яка достеменно знає особливості розвитку новонароджених, дотримує стерильності, так необхідної в цей період.

ü Дитина 1–4 років потребує няні, яка знає психологічні особливості цього вікового періоду, методики раннього розвитку та вміє їх застосовувати. Це має бути енергійна, позитивно налаштована людина.

ü У дошкільному та молодшому шкільному віці потрібна няня-гувернантка, яка зможе не тільки нагодувати, але й підготувати дитину до школи, допомогти з домашніми завданнями. Бажано, щоб вона знала іноземну мову.

2. Пошук

ü Оголошення. Краще шукати через інтернет, де можна знайти про потенційних кандидатів розгорнуту інформацію. Газетні оголошення з двома коротенькими рядками відходять у минуле. Можна також розклеїти оголошення по району чи придивитися до жінок на дитячому майданчику: це зручно, бо якщо людина прописана та живе поруч, у неї не виникне проблеми дістатися до вас у непогоду.

ü Агентство. В ідеалі агентство перевіряє надійність нянь та фільтрує сумнівних кандидатів. Але як визначити надійність самого агентства? Запитайте, які вони дають гарантії. Проблема в тому, що агентств багато, а фахівців обмаль, і вони часто від’їжджають за кордон. До того ж, професійні няні надовго не затримуються в агентствах, бо переходять з сім’ї в сім’ю за рекомендаціями.

ü Рекомендації. Пошук перевіреної няні через друзів — надійний спосіб, у якому є лише один недолік. Кожна дитина індивідуальна, і не факт, що ваша дитина зійдеться характером з нянею так само, як дитина колеги чи родича.

У будь-якому разі прислухайтеся до інтуїції. А от педагогічна освіта та досвід роботи у школі чи дитсадку гарантій не дають. Якщо є контакти від попередніх роботодавців няні, зателефонуйте їм. Перевірте «чорні списки» нянь в інтернеті.

3. Графік

Важливо визначитися, чи потрібна вам няня з проживанням, або на повний день п’ять днів на тиждень, чи на кілька годин раз у три дні. Спеціаліст, який живе з цього заробітку, навряд чи погодиться на останній варіант, тож для кількагодинного перебування краще знайти або активну пенсіонерку, або студентку, яка шукає підробітку.

4. Співбесіда

Перед першою зустріччю віч-на-віч обов’язково запишіть усі питання, не покладайтеся на пам’ять, бо їх доволі багато.

Орієнтовні запитання

Попередня робота. Досвід, чому кандидатка вирішила працювати нянею, чому пішла з попереднього місця роботи, методики виховання.

Особисті запитання. Вік, освіта, сімейний стан, наявність та вік власних дітей, хобі, плани на майбутнє, віросповідання (якщо не збігається з вашим, потрібно уточнити вимоги на час посту, свят та подібних нюансів).

Стан здоров’я. Хронічні хвороби, можливість підіймати важкі речі (якщо дитину доведеться нести на руках), куріння, медична книжка, готовність зробити додаткові аналізи.

Графік та обов’язки. Вони повинні бути чітко обумовлені. Обговоріть додаткові обов’язки (наприклад, купування їжі та її приготування, прибирання). Запитайте про готовність затриматися, виїхати на дачу, попрацювати за потреби у вихідні.

Оплата. За годину та понаднормову працю, санкції за запізнення, терміни виплати.

Додаткові запитання. Що няня робитиме у екстрених випадках: істерика, температура, потрапляння сторонніх предметів у ніс тощо.

Не соромтеся перевірити документи, переглянути особливі відмітки у паспорті. За можливості побувайте у кандидатки вдома, бо житло може розповісти про людину більше, ніж будь-які рекомендації. Ви ж шукаєте майже нового члена сім’ї!

Після ділової бесіди віч-на-віч час познайомити няню з дитиною. Спостерігайте, чи поставиться ваша дитина до няні приязно.

5. Випробувальний термін

Визначте пробний день — з вами чи без вас, і випробувальний місяць. Деякі батьки встановлюють відеокамеру для перевірки нянь. Буде чесним з вашого боку попередити про відеонагляд.

Якщо після першого місяця дитина стала мовчазнішою, в неї порушився сон чи з’явилися ще якісь ознаки тривожності, поговоріть з нянею. Можливо, навіть якщо вона чесно працює, її методи вам не підходять.

А якщо дитина щоразу біжить назустріч няні, посміхається їй, обіймає, то це добра ознака! Такі няні працюють у сім’ях роками.