Уміння розпізнавати свої відчуття, передавати їх є надзвичайно важливим, адже воно допомагає володіти своїми емоціями, розвиває стійкість до стресових ситуацій і врівноваженість. Та щоб навчання було корисним, воно має бути ненав’язливим і приносити задоволення. Тренувати відчуття можна під час прогулянки. Крім того, що перебування на природі має величезне значення для здоров’я дитини, воно ще й сприяє розвитку рухливості. Прогулюючись парком, можна отримати багато вражень, що стануть у пригоді, щоб навчитися передавати відчуття.

  • Намагайтеся гуляти не запиленим містом, а парком, лісом, гаєм, берегом річки. Хоча іноді корисно пройтися метушливими вулицями міста. Звертайте дитячу увагу на все, що навколо.
  • Нехай дитина придивляється до змін на деревах, листі, квітах. Розповідайте, чому листя спочатку зелене, а потім жовтіє й опадає, як ростуть квіти і як вони в’януть. Навчайте бачити красу природи.
  • Звертайте увагу дитини на спів птахів, шелест листя, дощу та на інші звуки. Нехай спробує визначити, скількох пташок вона чує навколо себе, на якому дереві стукає дятел, з якого боку дзижчить бджола.
  • Дозволяйте збирати квіти, нюхати їх. Пограйте в гру «Упізнай квітку за запахом». Не забороняйте створювати колекції камінців, листя. Удивляйтеся разом у хмари і фантазуйте, на що вони схожі.
  • Роздивляйтеся веселку, нехай дитина спробує помітити її кольори і запам’ятати. Удома попросіть намалювати побачену райдугу.
  • дучи міським транспортом або в автомобілі, запропонуйте дитині описувати все, що вона бачить. Позмагайтеся, хто першим помітить рекламу, магазин, іншу машину певного кольору.
  • Вмикайте дитині звуки різних музичних інструментів, а потім слухайте музику і спробуйте разом розпізнати, які саме інструменти її виконують. Обговоріть, який настрій викликає певна композиція.

Заохочуючи дитину розвивати почуття, мислення, спостережливість, уяву, ми готуємо її до сприйняття шкільних знань. Підтримуючи малюка, розуміючи його, ми допомагаємо йому розвивати позитивну самооцінку, зростати здоровим, оптимістично налаштованим, що неодмінно вплине на швидку адаптацію у школі.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: