Ми не завжди виходимо переможцями у кожній ситуації. Різні невдачі та провали трапляються повсякчас. Дитині доводиться частіше стикатися з подібними моментами: шкільні змагання, олімпіади та й просто контрольна робота, за яку вона отримала «8», — дитина не сприймає як поразку. Як батькам не потрібно підбадьорювати дитину, аби не нашкодити ще більше? Ми підготували три варіанти.

Це всього лише змагання

Усе, що робить дитина, для неї важливо. І ось спіткав програш у спортивних змаганнях. Ви їдете у машині, а на задньому сидінні вже чуються легкі схлипування. Так, ви як дорослий розумієте, що програш — це не кінець світу. Але малюк у цей час відчуває саме це. Не применшуйте його переживання.

Ти це переживеш

Друга фраза у нашому рейтингу анти-підбадьорливих слів. Так, дитина звісно переживе поразку. Але ситуацію цими словами ви не поліпшите. Відчути розпач потрібно. Навчитися відчувати свій біль від програшу потрібно. Тож не змушуйте дитину пригнічувати почуття та бігти від них геть. Нехай мине цей етап. Наші діти емоційно сильніші, ніж ми гадаємо.

Ти зробив усе, що міг

Коли дві попередні фрази використані, скористайтеся третім варіантом. Так, дитина зробила все, що могла. Тому їй ще більш образливо, що вона не отримала призу за свої старання.

Що ж робити?

Співчувайте. Ваша мова тіла має говорити до дитини: «Я розумію, як тобі зараз боляче. Але я поруч». Не бійтеся мовчання дитини. Не бійтеся сліз. Не бійтеся її страждань. Цей емоційний досвід потрібно набути.

Головне, що має від вас отримати дитина, — розуміння. Не осуджуйте її за прояв емоцій. У жодному разі не пригнічуйте ситуацію ще більше, зокрема своїм розчарованим обличчям, якщо ви чекали від малюка лише перемоги. Можливо, у цей момент ви маєте бути сильними, як ніколи.

Допоможіть дитині проаналізувати ситуацію: «Як ти гадаєш, що наступного разу треба зробити інакше?», «Чого, на твою думку, тобі забракло?». Це навчить малюка не здаватися, а після поразки обов’язково намагатися зробити знову.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: