У всіх є емоції. Сильні, захопливі, нестримані. І хлопці відчувають те саме, що й дівчата. Вони так само потребують уваги, підтримки та допомоги. Але й досі часто можна почути, як мама чи бабуся кажуть маленькій дитині: «Ну що ти рюмсаєш, як дівчинка! Будь сильнішим!».

Натомість, потрібно вчити дитину правильно переживати та висловлювати свої емоції, аби вони приносили лише користь. Як? Приводимо декілька простих рекомендацій, які допоможуть вам виховувати емоційно здорових дітей.

Розповідайте про важливість розуміння та сприйняття емоцій.

З раннього дитинства вчіть дитину розпізнавати почуття. Називайте різні емоції, говоріть, що у певний момент відчуваєте самі. Дитина повинна чітко знати, що немає поганих чи хороших емоцій. Усі вони важливі. І відчувати їх нормально.

Чуйте своїх дітей, коли вони вас потребують.

Важливо знайти час та перебувати поруч, коли дитина бажає з вами чимось поділитися. Вислухайте її. Так ви сформуєте чітке переконання, що з батьками завжди можна поділитися своїми почуттями, вони вислухають і зрозуміють.

Говоріть про власні почуття.

Часто ми стримуємося або прикриваємо свої емоції. Але діти дуже чудово розуміють, коли ми їм брешемо. Не бійтеся говорити про те, що відчуваєте. Але у межах розумного. Не слід перекладати на дитину тягар своїх емоцій. Просто поясніть, що спричинило таку вашу реакцію, як ви із цим упораєтеся. Так ви лише збагатите розвиток емоційного інтелекту дитини.

Приділяйте індивідуальний час дитині.

Якщо у вас декілька дітей, дуже важливо приділяти окрему увагу кожній з них. Вони цього потребують.

Пам’ятайте, що всі діти різні.

Кожна дитина переживає та проживає емоції по-різному. Вивчайте свою дитину та стежте за її реакціями, щоб навчитися розуміти її та допомагати. 

Не ігноруйте емоцій дитини!

З точки зору дорослого, іноді діти можуть занадто бурхливо реагувати на звичайні речі. Те, що для нас нісенітниця, для маленької людини — ціла катастрофа. Не ігноруйте її емоції. Допоможіть зрозуміти їх та прожити їх разом.

Розкажіть про емоції інших.

Розкажіть дитині, що кожна людина здатна відчувати емоції, кожна інколи відчуває, наскільки вони тяжкі й неприємні. Дитина має навчитися проявляти емпатію до інших, співчувати та підтримувати. 

Дозвольте дитині виражати себе

Не змушуйте дитину поводитися так, як хотілося б вам. Дозвольте їй бути собою. Не пригнічуйте її емоції та почуття. Це так добре, коли тебе сприймають таким, який ти є.