«Час іти додому зараз же!»

Натомість скажіть: «Ти хочеш піти просто зараз або пограєте ще десять хвилин, а потім підемо?».

Дітям дуже подобається самим відповідати за власну долю, особливо самостійним дітям. Тут є певний профілактичний момент, але це спрацьовує як магічна формула! Надайте дітям вибір — і тоді вони значно краще зреагують на ваше: «Добре, десять хвилин минуло, настав час іти».

«Ні, я сказала — ЖОДНИХ ІГРАШОК!»

Натомість скажіть: «Мені не дуже хочеться купувати це зараз, хочеш, аби я додала це до списку твоїх побажань на день народження?».

Якщо чесно, ми часто МОЖЕМО купити конструктор «ЛЕГО» за 200 грн на розпродажу, нам просто не хочеться його купувати. Замість того, аби посилатися на фінансові проблеми і створювати відчуття дефіциту, запропонуйте дитині ідеї, аби вона навчилася домагатися того, чого хоче (отримати на день народження, заробити самостійно і т.п ін.).

«Припини скиглити!»

Натомість скажіть: «Нумо зупинимося, обидва зробимо глибокий вдих, а зараз знову спробуй сказати, чого ти хочеш!».

Обов’язково моделюйте і цю ситуацію. Повторюйте спокійно, глибоко дихаючи разом із дитиною, поки вона не зможе сама заспокоїтися і змінити манеру розмови.

«Поводься добре!»

Натомість скажіть: «Не забудь, що потрібно поважати себе та інших, коли ти підеш грати на гірці!».

Будьте конкретним, оскільки діти часто не сприймають загальних висловлювань на свою адресу. Попросіть про те, чого ви конкретно хочете, і нехай дитина повторить те, що важливо запам’ятати.

«Ніхто не буде з тобою грати, якщо ти так поводитимешся!»

Натомість скажіть: «Ти — прекрасний лідер. Покажи сьогодні всім, як ти здорово вмієш працювати в команді. Проси друзів, а не наказуй, що їм робити, а дай можливість іншим побути лідерами так само!».

Багатьом дітям, у яких є бажання бути лідерами (або почуватися сильними), часто говорять, що вони люблять командувати, або що з ними ніхто не захоче дружити, якщо вони будуть неприємними. Замість цього, станьте для своєї дитини наставником і навчіть її того, як керують хороші лідери: просять, а не командують; показують, а не вимагають; керують по черзі з іншими, так щоб усі могли побути лідерами, а ЩЕ — аби всі могли відпочити.

«Мені байдуже»

Натомість скажіть: «Я тобі довіряю. Тому ти можеш зробити те, що заманеться».

Це відмінний шанс дати нашим дітям можливість діяти і дати їм покерувати! Давати їм можливість ухвалювати рішення — це хороша практика.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: